Vi bruger Cookies

Ved at benytte mejeri.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Adm. direktør Lars Staunsbæk, Mammen Mejerierne A/S

Vi tager et skridt ad gangen

Hos Mammen Mejerierne er man langt fra færdig med at ekspandere og modernisere. Men det skal foregå i et fornuftigt tempo, siger direktør Lars Staunsbæk

Set udefra ligner Mammen Mejerierne A/S en virksomhed med en voldsom ekspansionstrang. Selskabet overtog i 2011 Kirkeby Foods og Haarby Mejeri (som siden er lukket), et par år senere købte man Andelsmejeriet Sædager (i dag Onsild Mejeri), og i marts 2016 fik selskabet papir på Arlas nedlagte mejeri i Klovborg, som nu skal indrettes til lager. Dertil har selskabet inden for de senere år investeret adskillige mio. kr. i at udvide og modernisere mejerierne i både Onsild og Mammen, og ifølge selskabets direktør Lars Staunsbæk er man langt fra færdig med at bygge på de to anlæg.

Han betragter dog først og fremmest de senere års aktiviteter som et udtryk for almindelig sund fornuft.

”Med købet af mejeriet i Onsild har vi nu tre anlæg – Mammen, Drøsbro og Onsild, som ligger geografisk tæt og passer godt til hinanden. Mammen fremstiller gul ost til hjemmemarkedet, mens Drøsbro og Onsild fremstiller henholdsvis blåskimmel og hvid ost til eksport,” siger Lars Staunsbæk, og tilføjer, at Drøsbro og Onsild stort set henvender sig til de samme kunder i Mellemøsten. Ikke mindst derfor gav det i sin tid rigtig god mening at købe Sædager Andelsmejeri.

Et solidt selskab
Eksporten af de forskellige oste varetages i dag af salgsselskabet Mammen Cheese A/S, der er skabt på basis af Kirkeby Foods.

”Vi har investeret i mærker, afsætning og effektive produktionsanlæg. Samlet set er vi et selskab, som har spredt vores risiko og står solidt på flere ben,” siger Lars Staunsbæk og tilføjer, at udviklingen er foregået i ’et langsomt tempo’.

”Vi tager et skridt ad gangen. Hos os er der ikke noget med at gå i banken og låne nogle hundrede millioner til et projekt. Det er vigtigt for os at kunne følge med rent likviditetsmæssigt, så vi er sikre på, at vi kan betale en god mælkepris og samtidig sove godt om natten.”

Af samme grund har man valgt at lade udbygningen af mejeriet i Mammen foregå i etaper.

”Vi startede i 2012 og kunne i princippet have haft det hele på plads for længst,” siger han og tilføjer, at det var bydende nødvendigt at få et nyt anlæg.

”Det nuværende er simpelthen slidt ned. Nu får vi et energioptimeret anlæg, en bedre logistik og et bedre arbejdsmiljø samtidig med, at vi kan producere osten langt billigere pr. kg.”

Overforsyning af mælk
Med den seneste udbygning i Mammen er mejeriets kapacitet blevet hævet ganske markant. Fra 8.000 til 20.000 ton. Man skal dog ikke forvente, at produktionen bliver skruet op på max lige med det samme.

”Vores fremtidige vækst vil primært komme fra eksport. Men lige nu er de internationale markeder præget af et stort overudbud af mælk og mejeriprodukter, så mulighederne for at øge afsætningen markant er absolut begrænsede i øjeblikket,” siger Lars Staunsbæk.

Sammen med andre eksportmejerier holder man hos Mammen Mejerierne et vågent øje med det iranske marked, som så småt er ved at blive åbnet efter i 20 år at have været underlagt en handelsembargo fra vesten.

Selvom dansk mejeribrug tidligere har handlet med Iran, tvivler Lars Staunsbæk på, at der bliver tale om et nyt feta-eventyr.

”Landet har lagt en importtold på 40 pct. på ost, så det bliver ikke helt nemt. Men vi er klar, hvis tingene ændrer sig,” siger han.

Kølelager i Klovborg
For nylig købte Mammen Mejerierne de bygninger, som tidligere rummede Arla Foods Klovborg Mejeri. En begivenhed, der vakte en vis opsigt i mejeriverdenen, men som ifølge Lars Staunsbæk falder helt i tråd med selskabets ’sund fornuft’-strategi.

”Vi blev kontaktet af STB Byg, som ejer bygningerne. De spurgte, om vi var interesseret i nogle kølerum, og det var vi faktisk. Vi har flere gange måttet leje os til ekstra kølekapacitet hos en vognmand, så det passede perfekt,” fortæller han.

STB Byg er ved at istandsætte og indrette bygningerne, som Mammen Mejerierne rykker ind i efter sommerferien.

Men det slutter ikke her. I de kommende år er det planen at modernisere videre i både Onsild og Mammen. Præcis hvornår kan Lars Staunbæk ikke fortælle. Men det ligger i hvert fald fast, at de ældste produktionsbygninger i Mammen (nuværende osteri, modningslager, og saltningsrum) skal renoveres med henblik på at skabe en sammenhængende bygningsstil – og samtidig udvide modningslageret.

Fakta: Mammen Mejerierne A/S

Mejerianlæg:
Mammen (gule, faste oste)
Drøsbro (blåskimmelost og hvid ost)
Onsild (hvid ost, combi white)

Salgsselskab:
Mammen Cheese Export

Kølelager:
Klovborg Mejeri

Antal mælkeleverandører:
90

Samlet årlig indvejning:
160 mio. kg

Samlet årlig produktion:
32 mio. kg ost

Ejer og adm. direktør:
Lars Staunsbæk

Seneste nyt