Vi bruger Cookies

Ved at benytte mejeri.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I sin åbningstale sagde præsident for IDF dr. Judith Bryans at den internationale mejerisektor kan spille af afgørende rolle for at sikre både sunde mennesker og en ’sund’ planet.

Modstridende udfordringer for mejerisektoren

På dette års mejeritopmøde, World Dairy Summit, stod det klart, at mejerisektoren står over nogle store og i flere tilfælde modstridende udfordringer: Mens mejeriindustrien skal bidrage til at brødføde klodens hurtigt-voksende befolkning på en bæredygtig måde, vender forbrugerne i mange vestlige lande ryggen til mælken.

960 mejerifolk fra 55 lande besøgte konferencen, der havde overskriften ’Making a difference with dairy’. På konferencens første dag sagde præsident for IDF dr. Judith Bryans i sin åbningstale blandt andet, at den internationale mejerisektor kan spille en afgørende rolle for at sikre både sunde mennesker og en ’sund’ planet.

Derefter var en række politikere sammen med topledere fra mejeriindustrien og forskellige organisationer på talerstolen, og de kom rundt om mange af mejeriindustriens udfordringer.

Anti-mælkebevægelse vokser
Flere talere påpegede nødvendigheden af effektiv kommunikation med forbrugerne for at imødegå vildledende informationer om mejeriprodukter. En af dem var Managing Director for Arla UK, Tomas Pietrangeli, som talte om den voksende anti-mælkebevægelse, der kan blive en eksistentiel trussel mod mejeriindustrien.

Unge forbrugere er i tvivl om produkternes sundhedsværdi, og 24 pct. af alle mennesker forsøger at nedbringe deres forbrug af mælkeprodukter. Mælken har et imageproblem, og især unge kvinder har problemer med at se mælk som en god del af kosten, sagde han.

Også Mary Anne Burkman, som er en internationalt anerkendt ernæringsekspert, omtalte problemet:

”Validiteten af forskning, som understreger den ernæringsmæssige værdi af mejeriprodukter, har aldrig været mere omfattende og overbevisende. Udfordringen er at få forbrugerne og sundhedsmyndighederne til at anerkende dette.”

Mejeribranchen i central rolle
I flere taler og specielt på sessionen om bæredygtighed blev det gjort klart, at mejeribranchen spiller en central rolle i løsningen af to af klodens største udfordringer, nemlig de globale klimaforandringer og befolkningstilvæksten. Opgaven består således i på samme tid at øge produktionen og sænke klimabelastningen. Det kan synes uoverkommeligt, da verdens befolkning på 7,2 milliarder mennesker allerede konsumerer 1,6 gange så meget, som kloden kan levere på bæredygtig vis. Heldigvis var der flere gode eksempler på, at man kan nå langt med en fokuseret indsats.

Status på Rotterdam-erklæring
På sidste års World Dairy Summit underskrev FAO og IDF den såkaldte Rotterdam-deklaration, som anerkender mejerisektorens bidrag til at opnå FN’s nøglemål inden for bæredygtighed på bl.a. fattigdoms - og sultområdet samt beskyttelse af miljøet.

Efter et år er status, at 20 mejeriførende lande, inklusiv Danmark, har underskrevet deklarationen (se video), hvilket har imponeret Dr. Ren Wang fra FAO. Nu skal de gode intentioner omsættes til konkrete initiativer.

FAKTA WDS
World Dairy Summit er IDF’s årsmøde, hvor der bydes på en lang række emner inden for global landbrugs- og mejeripolitik, ernæring, marketing, fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd, mejerividenskab og teknologi samt et bæredygtighedstema.

WDS afholdes på skift af organisationens nationalkomitéer. I år var Nordirland vært for arrangementet, der i uge 44 blev afholdt i Belfast under overskriften ’Making a difference with dairy’. 960 mejerifolk fra 55 lande deltog.